Welk Gereedschap ga je gebruiken?

Ben je na onderstaande nog niet zeker van jouw klus? Vraag het aan 1 van onze vakkundige medewerkers zodat je een goede start kunt maken.

Verhuur Gereedschap voor jouw project

Van 'De Mannen'' uit de praktijk voor jouw project.

Tegelsnijder

Ongeveer 95 % van de tegels zijn te snijden. Dat betekent dat een tegelsnijder onmisbaar is voor iedereen die met tegels werkt. De keuze is groot. Tegelsnijders kunnen variëren in snijlengte, breekkracht, enkele of dubbele geleiding, eenpunts breekmechanisme of mobiel breekmechanisme etc. En ze blijven evolueren. Er zijn nu zelfs tegelsnijders die je met één hand kunt bedienen, omdat het snijwieltje automatisch omhoog komt als je gaat breken.

Hierdoor houd je altijd een hand vrij om de tegel te ondersteunen: handig bij grootformaat tegels en het snijden van stroken!

TIP! Een goede Tegelsnijder is het halve werk.

Zaagmachine

Als je natuursteen en harde bouwmaterialen wilt verwerken, kun je geen tegelsnijder gebruiken. Deze materialen (en de echt niet te snijden keramische tegels) kun je alleen maar zagen. Je kunt kiezen uit een draagbare elektrische diamantzaag of een zaagmachine.
Tijdens het zagen komt veel stof vrij. Om het inademen van respirabel kwartsstof te verminderen, beschikt een elektrische handzaag over een aansluiting voor stofafzuiging via een stofzuiger. 

Bij het kiezen van het juiste zaagblad is allereerst het materiaal dat je gaat zagen van belang, de toepassing (nat of droog) en de soort afwerking. Hoe sneller het blad zaagt, hoe minder mooi de afwerking. Is de afwerking iets minder belangrijk, kies dan voor een gesegmenteerd blad. Deze zaagt het snelst. Een doorlopende kroon zaagt langzamer, maar geeft wel een mooiere zaaglijn. En natuurlijk zijn er tussenvormen, waarbij er door het ontwerp van de diamantrand een balans wordt gezocht tussen zaagsnelheid en afwerking.

Diamantboren

Een tegelzetter kan niet zonder een borenset. Er zijn altijd gaten die in tegels geboord moeten worden voor leidingen, accessoires etc. etc. Natboren zijn het goedkoopst en geven het mooiste resultaat, maar soms is snelheid belangrijk of mogen materialen niet nat worden. Boor dan droog, maar neem wel maatregelen om stofvrij te werken zoals het gebruik van een boorgeleider met een stofafzuiger.

TIP! Pendelen
Niet alle diamant van de droogboor mag in één keer de tegel raken. Zet de boor dus niet vlak op de tegel, maar houd de boor schuin en maak steeds een pendelende/schommelende beweging. Hierdoor is steeds maar een gedeelte van de boor in aanraking met de tegel. Dit voorkomt het verbranden van de boor.

Mixer

De meest gebruikte elektrische mixer is die waarbij je staande mixt. Bij het kiezen van deze mixer zijn een paar zaken belangrijk: het vermogen, het toerental, de garde en de ergonomie. Om met het laatste te beginnen; je wilt natuurlijk zo comfortabel mogelijk mixen! Een goede grip en de juiste werkhoogte zijn belangrijk. Controleer of de grepen van de mixer stevig in je hand liggen. Ten slotte kijk je of je met een zo recht mogelijke rug kunt werken. Zo niet, verhoog dan de ondergrond waarop de emmer staat, let wel op de stabiliteit.
Kies voor een mixer met een regelbaar toerental en voldoende vermogen, en een garde die speciaal bestemd is voor het mengen van lijm.

TIP! Ga je grotere vloeren betegelen of heb je weinig mensen beschikbaar?
Denk dan eens aan een mengmachine waarbij de motor boven de kuip is bevestigd zodat deze zelfstandig draait.

LEVELINGSSYSTEEM

Sinds de opmars van grootformaat tegels zijn levelings systemen niet meer weg te denken uit de tegelmarkt. Er zijn verschillende systemen beschikbaar, maar bij elk type is het gebruik van voldoende lijm van cruciaal belang. Bij dunne tegels zorgt dit ervoor dat het voetje van de clip de dun formaat tegel niet beschadigt. Bij dikkere tegels is ook voldoende lijm nodig, want anders werkt het nivelleren niet meer. 

 

TIP! Houd een voegenkrabber bij de hand
Nadat de lijm is uitgehard, kunnen de clips en keggen worden verwijderd door tegen de zijkant aan te slaan of te schoppen. Mochten er onverhoopt toch een aantal clips slecht afbreken, pak dan de heat gun of voegenkrabber, overigens ook handig voor de lijmresten!

Lijmkam

Een tegelzetter en een lijmkam zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het gebruik spreekt voor zich: houd de lijmkam zo recht mogelijk of gebruik een 45° lijmkam. Zo’n kam met schuine vertanding is even wennen, maar uiteindelijk veel beter voor je polsen en het wordt ook gemakkelijker om de hoogte van het lijmbed overal gelijk te houden.

TIP! Maak bij grootformaat tegels gebruik van de floating buttering techniek (dubbele verlijming). Smeer lijmribbels van 4 mm in een rechte lijn op de achterzijde van de tegel en leg de tegel met de lijmribbel in dezelfde richting als die op de vloer om luchtopsluiting te voorkomen.

Bekijk ook: Toilet inspiratie

Laat je inspireren en maak van je toilet een plek waar je op welke manier dan ook kunt ontspannen. Ons assortiment Sanitair en Tegels zal daarbij helpen.

Blog

Laat je inspireren en maak van je huis een plek waar je op welke manier dan ook kunt ontspannen. Ons assortiment Sanitair en Tegels zal daarbij helpen.

Trots op Tegelzetters: Vakmanschap in Nederland!

Trots op Tegelzetters: Vakmanschap in Nederlands! De Nederlandse tegelzetters zijn een bron van trots voor ons land! Hun vakmanschap en toewijding zijn ongeëvenaard en maken hen een voorbeeld voor anderen. Of het nu gaat om het leggen van mozaïeken of het restaureren van historische gebouwen, de tegelzetters van Nederland zijn altijd bereid om hun beste beentje voor te zetten en hun kunst te tonen. Laten we samen trots zijn op deze ambachtslieden!

Lees verder

Vertrouw uw huis toe aan een professional

Durft u het zelf niet aan? Vertrouw dan uw nieuwe Tegelvloer, Badkamer of Toilet renovatie toe aan de goede zorg van onze ervaren mensen en reken op snelle service, betaalbare prijzen en hoge kwaliteit. Zo zorgen we samen goed voor uw project.

Onze Diensten

vloerverwarming

Vloerverwarming

woonkamer betegelen

Woonkamer Vloeren Betegelen

keuken tegelen

Keuken Betegelen

Laying Flooring

Tegelzetters

3d design1

3D design op maat

badkamer installeren

Renoveren van uw Badkamer van A tot Z

toilet installeren

Renoveren van uw Toilet van A tot Z

Shipping

Bezorgen aan huis

installeren sanitair

Installeren van alle soorten Sanitair

loodgieters werkzaamheden

Loodgieters Werkzaamheden